ROTARY CLUB, Szekszárd

ROTARY CLUB, Szekszárd - 7100 Szekszárd, Rákóczi út 1.

Információk
A Rotary-ról
Magunkról
Projektjeink
Hírek, események
Meghívók
Tudtad?
Előző honlapunk
Visszatekintő
Rólunk írták
Beszámolók
Konferencia_2014
Egyéb
Kapcsolat
Linkek
FAQ
E-mail
Bejelentkezés
Kezdőoldal

Nincs bejelentkezve.

2022. május 17. kedd, 14:02

Utoljára frissítve:

Legfrissebb hírek2022. április 26. 18:00

Kihelyezett ülés Bonyhádon
A Rotary Club Szekszárd 23 éves története alatt nemcsak Szekszárd, hanem Tolna megye egésze múltjának, jelenének megismerésére törekedett. Ebbe a sorozatba illik a klub tagjainak kirándulása a Völgység fövárosának is nevezett városkába, Bonyhádra.
Bonyhád (németül: Bonnhard) 13000 körüli lakosával Tolna megye negyedik legnagyobb népességü települése. A honfoglalás óta állandóan lakott. A korábbi mezöváros 1977-ben kapott ismét városi címet, 2013 óta pedig a Bonyhádi járás központjaként szolgál.
Látogatásunk elsö állomását a Perczel kúria megtekintése jelentette.
Perczel-kúria (Perczel Mór szülöháza) a város szívében, egy nagy parkban helyezkedik el. Az 1785-1789 között, klasszicista stílusban épülö kastély átépítése után 2021-re érte el jelenlegi, végleges formáját.
Az állami forrásból történö rekonstrukció során az épület müemlékjellegének megtartása mellett nagy hangsúlyt fektettek a XXI. századi igények kielégítésére is. A többfunkciós föépületben található a Perczel Mór emlékszoba, mellette valódi unikumként a Bonyhádi Német Nemzetiségi Önkormányzat népviseletet- és pacskereket (tutyikat) bemutató kiállítása, egy 80 féröhelyes rendezvényterem és turisztikai célokat szolgáló vendégszobák. A termeket, folyosókat Kovács Ferenc festömüvész 50 alkotása díszíti. A parkban található évszázados fák sokszínü zöldövezetében az egykori udvari épületböl apartman szálláshelyeket alakítottak.
A nemesi családok évszázadokon át meghatározó szerepet játszottak hazánk történelmének alakulásában. Ilyen família volt a német eredetü Perczel család, akiknek ösei II. Rudolf császártól német birodalmi, I. Lipót királytól magyar nemesi címet és címert nyertek. A bonyhádi-ág alapító öse, a 17 évig Tolna megyei alispán Perczel József, aki Mária Teréziától kapott a Fülöpszerdahelytöl - Bonyhádon át Ófaluig húzódó birtokra donatiós és Bonyhádi elönév használatára jogosító oklevelet.
Mivel a Perczel családban gyakori volt a tíz feletti gyermekáldás (Mórnak 18 testvére és 14 gyermeke volt!), a rangjukhoz méltó életmód megtartásának elsö állomását a gyermekek taníttatása jelentette. Így került a Perczel családhoz házitanítónak 1817-ben Vörösmarty Mihály, aki Sándornak, Mórnak és Miklósnak nemcsak a vizsgákra felkészülést segítette, hanem mint késöbbi életpályájuk mutatja, szívükbe plántálta a feltétlen hazaszeretetet is.
A fiúk számára a karriert a jogi végzettség megszerzését követöen a közigazgatási vagy katonai iskola végzésével a katonai elömenetel jelentette. A Perczel család szemben az általában egy vagy néhány jelentös személyiséget adó megyei nemességgel, többtucatnyi kiemelkedö pályát befutó személyiséggel büszkélkedhet. A völgységi kerületnek a polgári kornak szinte egészében csak ök voltak parlamenti képviselöi. Perczel Béla házelnöki, igazságügy-miniszteri, Curiai elnöki, Perczel Dezsö belügyminiszteri, házelnöki tisztig jutott. Volt közöttük államtitkár, tucatnyi föispán, alispán, megyefönök, föszolgabíró, söt förendiházi tag is. Katonai pályán a legismertebben Perczel Mór tábornok neve cseng, de az Osztrák Magyar Monarchia, majd a két világháború közötti idöszakban további 5 tábornokot és hat fötisztet adtak a hazának.
A klub tagjai által megtekintett kastélyban található emlékszoba részben a család általános történetébe adott bepillantást, és követhetö volt nemcsak Perczel Mór, hanem a család számos kiemelkedö tagjának pályafutása is.
Perczel Mór szülöházától mindössze 200 méterre, a Perczel kert nyugati részén található a Perczel Béla vállalkozó (villamos üzem, dominó- és zománcgyár alapítója) által 1900-as évek elején épített kastély, amely ma városi könyvtárnak ad helyet. Benne Perczel Béla és zománcgyári emlékszobával és más történeti, zenei és vadászati gyüjteményekkel.
A Perczel parkot elhagyva utunk a térség legnagyobb borászatába vezetett.
A Tolnai és Mátrai borvidékeken tevékenykedö, 1990-ben alapított, német tulajdonú, Danubiana Kft. 1996 óta tölt be vezetö pozíciót a magyar borexport területén. Az alapítás célja az általuk forgalmazott magyar borok minöségének emelése. Gyöngyösön a Mátrai illetve Bükk aljai borvidék, Bonyhádon pedig a Tolnai, Szekszárdi, Pécsi, Villányi illetve a Dél-Balatoni borvidék szölöit vásárolják meg és dolgozzák fel. A reduktív technológiának köszönhetöen igazán friss, üde és gyümölcsös borok készülnek, melyek föként a nemzetközi piac ízlését és igényeit elégítik ki.
Az üzemlátogatáson az ügyvezetö értö kalauzolásával kisérhettük nyomon a szölö beérkezésétöl a feldolgozás, az érlelés és bor, valamint a pezsgö piacra kerülésének folyamatát.
Látogatásunk zárásaként a kiváló fehér és rozé borokból álló borkóstoló méltán nyerte el tagjaink tetszését.
Az üzemcsarnokok hideg klímája ellenére emelkedett hangulatban mentünk a záró vacsoránk színhelyére, a Rittinger Étterembe.
Mivel Tolna megye tájai számos érdekességet rejtenek, ezért a késöbbiekben is folytatni kívánjuk felfedezö útjainkat.
DGy


2019. szeptember 12. 8:30

Kormányzói látogatás
2019.09.10-én kihelyezett ülést tartottunk Kölesden, ahol vendégünk volt Kézdi László, a magyar Rotary ez évi kormányzója. Invitálásunkra eljöttek még hat környékbeli klub képviselöi, kikkel régiós találkozó keretében tudtunk elsö kézböl információt cserélni. Az összejövetel végig jó hangulatú, informatív és inspiráló volt. Az est folyamán megismerhettük a magyar Rotary és a régiós klubok idei terveit, fókuszpontjait, valamint hosszabban értekeztünk létszámbövítés témában. A találkozóról, melyet zenés vacsora zárt, a megyei lap is beszámolt. SzP
Cikk1
Cikk2


2019. augusztus 7. 15:30

Közösségi tér pavilonokkal
Kültéri pavilonokkal gazdagította a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ szekszárdi 1. sz. Gyermekotthonát az RC Szekszárd. A mintegy 1,5 millió Ft értékü adományt a klub saját eröböl és District Grant pályázati támogatásból valósította meg. A projektet a 2018-2019-es Rotary évben indítottuk el. A sikeres befejezést követöen a létesítmény ünnepélyes átadására 2019. augusztus 7-én került sor. Éppen jókor, hiszen a gyermekotthon szabadtéri ünnepségre készül, és hamarosan nyári alkotótábor keretében fogad más gyermekotthonokból, lakásotthonokból az érkezö fiatalokat. Lesz végre alkalmas, tágas hely a közösségi együttlétekhez, a közös munkához.
Jól ismerve a gyermekotthon környezetét, felszereltségét, fontosnak tartottuk, hogy szabadtéren kialakítsunk az otthon lakói számára beszélgetésekre, közös munkára, játékra, pihenésre alkalmas meghitt zugokat, barátságosabbá és élhetövé téve ezzel a hatalmas füves udvart, amelyben mindössze két focikapu és néhány pad árválkodik.
A projekt megvalósításával azonban nemcsak az otthonban élö gyermekek mindennapjait kívántuk színesíteni, gazdagítani, hanem további fontos tartalmakat is megcéloztunk. A pavilonok felállításával szeretnénk az eddigieknél jobb lehetöséget biztosítani az otthonban élö gyermekeknek és családjaiknak, hogy a szülöi látogatások, találkozások alkalmával kicsit elkülönülve, zavartalanul beszélgethessenek egymással, bensöségesebb légkörben tölthessék el a rendelkezésre álló közös idöt. A gyermekotthon épületi adottságai miatt ezt eddig lehetetlen volt biztosítani. Mindmáig az épületben lévö egyetlen nagyterem szolgál találkozóhelyül az összes gyermek és családjaik számára. Amikor egyszerre több látogató is érkezik, nincs mód a félrevonulásra, a meghittség megteremtésére, az intimitásra. A most telepített pavilonok tavasztól öszig lehetöséget adnak arra, hogy nyugodt körülmények között találkozhassanak és beszélhessenek az otthonban élö gyermekekkel a szülök, testvérek, rokonok. Az asztalt körbeülve akár még egy közös étkezésre is sor kerülhet.
Az RC Szekszárd mostani projektje nem egy egyszeri alkalom ezen a tématerületen. Kapcsolatunk a gyermekvédelemmel és a gyermekotthonokkal már a klub megalakulása óta folyamatos és rendszeres. Több mint két évtizede segítjük, támogatjuk ezt a sok türelmet és nagy empátiát igénylö munkát. 17 éven át kísértük figyelemmel a faddi gyermekotthon életét, mindennapjait, majd – az ellátórendszer szervezeti változásaihoz igazodva – a szekszárdi 1. sz. gyermekotthonnal folytatódott az együttmüködésünk. Immáron 22. éve jelen vagyunk a nevezett gyermekotthonok karácsonyi ünnepségein, ahova mindig személyre szóló ajándékokkal teli kosarakkal érkezünk. Számos eszközzel, felszereléssel (számítógépek, sporteszközök, játékok) láttuk el az évek során az otthonok lakóit. Alkalmanként túrákra, koncertekre visszük öket, egy-egy kiemelkedö teljesítményü fiatal útját pedig külön támogatásokkal is egyengetjük. BKM Fotó


2018. augusztus 29. 15:26

Közjóért kitüntető díj
2018. augusztus 29-én klubunk Közjóért kitüntető díjban részesült a Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlésétől. Az elismerést városunkért végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenységünkért kaptuk. A díj átadásakor kiemelték, hogy már két évtizede végezzük a karizmatikus, városszépítő tevékenységünket, egy évtizede folyamatosan támogatjuk a Tolna Megyei Balassa János Kórházat, 2015-ben közel 100 millió forint értékű orvosi műszerekkel láttuk el a gyermekosztályt, minden évben segítjük a tehetséges fiatalokat és a Hospice szekszárdi alapítványát is. Városszépítő projektjeink közül országos elismerést váltott ki a Béla király téri Tapintható Láthatatlan térplasztika. SzP
Fotó


további híreink>>>

A Rotary-ról | Magunkról | Projektjeink | Hírek, események | Meghívók | Tudtad? | Előző honlapunk Rólunk írták | Beszámolók | Konferencia_2014 | Egyéb Linkek | FAQ | E—mail | Bejelentkezés | Kezdőoldal

powered by Linux/Apache/PHP/MySQL